Tablo Bilgileri

Tablo Bilgileri, Programın genel içeriği ile ilgili bilgilerin düzenlenmesini sağlayan penceredir. Rapor çıktılarında görüntülenecek başlıklar ile, tablo yapısını belirleyecek gün, tarih ve saat, program türü gibi bilgiler buradan girilmekte / güncellenmektedir.


Pencere Bilgileri

Okul Adı

Okul adı, birimin bağlı olduğu okul ya da üniversitenin adıdır. Bu alana keyfi olarak herhangi bilgi girebilirsiniz. Okul adı, rapor çıktılarında gösterilecek tablo başlıklarını oluşturmak için kullanılmaktadır. Programın çalışmasına herhangi etkisi yoktur.

Birim Adı

Birim adı, üniversite ya da okul altındaki birimi ifade etmektedir. Örneğin, üniversitelerde enstitü, fakülte, yükseokul, meslek yüksekokulu birimlerin isimleri bualana yazılmalıdır. Bu alana keyfi olarak herhangi bilgi girebilirsiniz. Birim adı, rapor çıktılarında gösterilecek tablo başlıklarını oluşturmak için kullanılmaktadır. Programın çalışmasına herhangi etkisi yoktur.

Öğretim Yılı

Öğretim yılı, hazırlayacağınız tablonun hangi eğitim öğretim yılına ait olduğunu gösterir. Öğretim yılı, rapor çıktılarında gösterilecek tablo başlıklarını oluşturmak için kullanılmaktadır. Programın çalışmasına herhangi etkisi yoktur.

Dönem

Dönem, hazırlayacağınız tablonun hangi döneme (yarıyıla) ait olduğunu ifade etmektedir. Varsayılan olarak GÜZ ve BAHAR dönemleri tanımlıdır. Ancak dönemden bağımsız tablo hazırlanması gerektiğinde (örn, yaz okulu haftalık ders proıgramı, yaz okulu sınav takvimi, azami süre sınavları takvimi gibi) bu alanı Tüm Dönemler" seçeneğini tıklayarak boş görünmesini sağlamalısınız. Programda kullanacağınız dersler, burada seçeceğiniz döneme göre listelenecektir. Programda ders ve sınav yerleştirmelerinde sadece seçtiğiniz dönemin derslerini kullanabilirsiniz.

Program Türü

Program Türü, Haftalık Ders Programı ya da Sınav Takvimi seçenekleri ile sadece iki türden biri olarak seçilebilir. Ancak rapor çıktılarında kullanılacak başlık için bu ifadeleri hazır tanımlanmış ifadelerden birini seçebileceğiniz gibi, keyfi olarak bir ifade de yazabilirsiniz. Kutucuğa yazılacak ifadenin programın çalışmasına etkisi yoktur. Ancak programın Haftalık Ders Programı ya da Sınav takvimi olarak seçilmesi, sonraki tüm çalışma şeklinizi tamamen değiştirecektir.

Tablo Başlığı

Tablo Başlığı, rapor çıktılarında görünecek tablo başlıkların önizlemesidir. Burada görünen ifade aynı şekilde rapor çıktılarında gösterilecektir. Tablo başlığı, daha önce girmiş olduğunuz Okul / Üniversite Adı, Birim Adı, Öğretim Yılı, Dönem, Program Türü bilgilerinin birleştirilmesiyle otomatik oluşturulur. Amcak burdaki ifadeyi keyfi olarak değiştirebilirsiniz. Tablo başlığının uygulamanın çalışmasına bir etkisi yoktur.

Ancak bu kısımda bir değişiklik yaptıktan sonra, Okul / Üniversite Adı, Birim Adı, Öğretim Yılı, Dönem, Program Türü bilgilerinden herhangi birini değiştirirseniz, otomatik üretilen tablo başlığı nedeniyle yaptığınız değişiklikleri kaybedersiniz. Bu nedenle, bu pencerede tğm bilgileri girildikten sonra eğer gerekiyorsa en son tablo başlığı değiştirilerek pencere "Tamam" butonu ile kapatılmalıdır. Böylece tablo başlığında yapmış olduğunuz değişiklikler rapor çıktıları için kalıcı hale gelmiş olacaktır.

Tablo Günleri

Haftalık Ders Programı için, Programın haftanın hangi günlerini kapsayacağını seçmelisiniz. Mevcut bir programın günlerini değiştiriyorsanız, kaldırdığınız günlerdeki tüm ders/sınav atamaları otomatik olarak kaldırılacaktır. Eğer mevcut programa yeni bir gün eklerseniz, mevcut günlerinizdeki ders/sınav atamaları korunacaktır.

Sınav Takvimi için, sınavların hangi tarihlerde yapılacağını tanımlamalısınız. Her sınav günü için, sınav tarihini belirten satırları bu tabloya eklemelisiniz. Eğer mevcut bir programın sadece tarihlerini değiştirmek istiyorsanız, listelenen tarihlerin üzerine çift tıklayarak bu tarihi değiştirebilirsiniz. Programda bu tarihte bulunan tüm sınav yerleştirmeleri korunarak tarih güncellenecektir. Mevcut bir programında bir tarih satırı silerseniz, o satırdaki sınav yerleştirmeleri kaldırılacaktır. 

Saatler

Haftalık Ders Programı için, Programın her bir günü için kaç ders olacağı, her bir dersin başlangıç ve bitiş saatelerini belirlemelisiniz. Bu tabloda, başlangıç ve bitiş saatlerini girdiğinizde, dersin süre otomatik hesaplanır ve bilgi amaçlı tabloda gösterilir. Ya da başlangıç saati ve süreyi girerseniz, bitiş saati otomatik hesaplanarak ilgili hücreye yazılır.  

Ekle butonu ile yeni bir ders saati açabilirsiniz. Sil butonuile seçili olan ders saatini silebilirsiniz. Yukarı ve Aşağı ok butonları ile ders saatlerinin sırasını değiştirebilirsiniz. 


Saat tablosundaki herhangi bilgiyi değiştirmek için, ilgili hücreye çift tıklayabilir, doğrudan giriş yapabilir ya da mevcut bilgiyi düzenleme için seçili hücrede F2 tuşuna basabilirsiniz. Saat bilgilerini, Saat:Dakika formatında girmeniz gerekmektedir. Süre bilgisi ise, dakika cinsinden bir tam sayı olmalıdır. 


I. Ö. (Birinci Öğretim) ve II. Ö (İkinci Öğretim ) hücreleri, o ders saatine hangi öğretim sınıfının derslerinin yerleştirilebileceğiniz göstermektedir. Birinci öğretim olarak seçilmiş bir ders saatine, ikinci öğretim dersinin yerleştirilmesine izin verilmez. Ya da ikinci öğretim olarak seçilmiş bir ders saatine birinci öğretim dersinin konulmasına izin verilmez. Ancak bir ders saati, hem birinci hem ikinci öğretim saati olarak ta tanımlanabilir. Hem birinci öğretim hem ikinci öğretim olarak seçilen saatlere hem birinci öğretim hem ikinci öğretim dersleri yerleştirilebilir. Bir ders saatinde birinci öğretim ve İkinci öğretim seçeneklerinden hiç biri seçilmez ise, o saate hiç bir ders yerleştirilemez. Bu tü saateler, öğle arası, akşam arası gibi derslerin yerleştirilemediği saatlerdir. Hiç bir dersin yerleştirilemediği bu saatler için Not hücresine, rapor çıktılarında görünecek açıklama ifadesini yazaiblirsiniz (örn. "Öğle Arası" gibi)


Saat Şablonları, farklı saat dilimleri kullanan programlarda (örneğin, haftalık ders programı saatleri, sınav takvimi saatleri gibi) çalışırken tüm saatleri yeniden girilmesini gerektirmeden kolayca saat dilimlerini kaydedip, başka bir programda kullanılabilmesini sağlamaktadır. Saat tablosunda görünen saat düzenini şablon olarak kaydetmek için, Saat Şablonları kutucuğuna hatırlatıcı bir isim yazarak "Kaydet" bağlantısına tıklayınız. Daha önce kaydetmiş olduğunuz bir saat şablonunu yüklemek için, kurucukta listelenen şablon isimlerinden birini seçerek "Yükle" bağlantısına tıklayınız. Eğer önceden kaydedilmiş bir şablonu silmek isterseniz, kutucuktab bu şablonu seçip "Sil" bağlantısına tıklayınız.

Created with the Personal Edition of HelpNDoc: Effortlessly optimize your documentation website for search engines